10901高二第二次期中考題庫 (4-6)

11  71  Download (0)

全文

(1)

一、綜合測驗

1. I, Albrecht Dürer, was one of the 18 children in a family trying to make ends meet. My

elder brother, Albert, and I loved art. We both dreamed __(1)__ studying at an art academy, but we knew that we couldn’t afford to study at the same time. Therefore, we decided to flip a coin. __(2)__ on the result, each of us would either go to art school or support the other by working in the mines. Fortune smiled on me. I spent the next four years studying art, and Albert worked in harsh conditions __(3)__ pay for my education.

Soon, I became a successful artist. By contrast, the years of hard labor __(4)__ Albert’s hands. He could no longer hold a paintbrush. Albert’s ruined fingers and dreams are the subject of the drawing people known __(5)__ Praying Hands. Those hands will be joined forever in appreciation and love.

( )(1) (A) up (B) for (C) of (D) away

( )(2) (A) Depend (B) Depending (C) To depend (D) Depended ( )(3) (A) in order to (B) as long as (C) as to (D) with a view to

( )(4) (A) destroys (B) was destroying (C) has destroyed (D) had destroyed ( )(5) (A) by (B) for (C) as (D) to

2. Mexico Comes to Life

November 2, 2022

Mexico’s annual Day of the Dead festival kicked off in fine style yesterday. In the capital and __(1)__ the country, friends and families gathered for a two-day holiday unlike any other. Overnight, the graves of loved ones were lit up like Christmas trees, city streets turned into dance floors, and enough fireworks were set off to __(2)__ anyone __(2)__. The Day of the Dead __(3)__ an increasingly popular event in recent years, but it in fact has a long and proud history that can date back several centuries. Although this

tradition is said __(4)__ its origins in native Mexican culture, it has also been influenced by religious traditions from Europe. The result is a highly __(5)__ event on the Mexican calendar that many often travel from far and wide to attend.

The festival comes to an end and life returns to normal in the early hours of the next morning.

R. E. Porter, Mexico City

( )(1) (A) from (B) throughout (C) between (D) along

( )(2) (A) give; a hand (B) take; personally (C) scare; to death (D) give; a ride ( )(3) (A) had become (B) becomes (C) will become (D) has become

( )(4) (A) to have (B) having (C) will have (D) has

( )(5) (A) accompanied (B) mocked (C) anticipated (D) transformed

3. My name is Albrecht Dürer. When I was young, my brother Albert gave me a special

gift. He was the one __(1)__ enabled me to follow my dream.

Albert and I both dreamed of being artists. However, our parents had only enough money to send one of us to art school. After winning a coin toss, I traveled to Nuremberg to study art, while Albert stayed behind to work in the __(2)__ and support my education. Four years later, I returned to my hometown, having __(3)__ for myself in Nuremberg.

I was excited to tell Albert that I could now support him in his art career. __(4)__ his hands that I realized this would be impossible; his hands had been broken by the mines. __(5)__, I painted Praying Hands. I wanted to show him how much his gift had meant to me. ( )(1) (A) which (B) whom (C) who (D) whose

( )(2) (A) sobs (B) flips (C) fates (D) mines

( )(3) (A) made a name (B) made ends meet (C) made peace (D) made a fuss ( )(4) (A) It was not until I saw (B) Not until I saw (C) Not until did I see (D)

Until I saw

( )(5) (A) In Albert’s honor (B) At Albert’s request (C) On Albert’s behalf (D) For Albert’s good

4. “Next, we come to Praying Hands by German artist Albrecht Dürer,” announced the

tour guide.

“What’s the meaning __(1)__ this picture? Whose aged hands are these supposed to be?” asked one guest.

“Good question,” replied the guide. “These are believed to be the hands of the artist’s older brother, Albert, who was once also a __(2)__ artist. However, when Albrecht Dürer traveled to Nuremberg to study art, Albert was forced to stay behind and work to help pay for Albrecht’s education. It was not until Albrecht had finished art school __(3)__ Albert’s life as an artist could begin. Albrecht then offered to fund his brother’s studies, but sadly, this offer was made __(4)__, for several years of hard work had damaged Albert’s hands. Thus, he __(5)__ paint anymore. Creating this image was Albrecht’s way of thanking his brother, who had helped him to live his dream.”

( )(1) (A) between (B) before (C) below (D) behind ( )(2) (A) numb (B) bruised (C) talented (D) rough

( )(3) (A) that it seemed (B) did it seem (C) had it seemed (D) that seemed ( )(4) (A) in triumph (B) in vain (C) at random (D) in response

( )(5) (A) could nearly (B) could barely (C) could almost (D) could probably

5. I will never forget the year I spent in Kyoto. __(1)__ the city’s beautiful natural colors

that change with the seasons, there are so many cultural experiences to be enjoyed there. Nothing that I’d read about Kinkaku-ji could have prepared me for seeing the temple. My breath was taken away as I __(2)__ this amazing golden structure. I believe I could have spent all my time in Kyoto just __(3)__ at Kinkaku-ji.

Another unforgettable experience in Kyoto was the first time I saw the city’s __(4)__ geishas. No journey to Kyoto is complete __(5)__ seeing one of these beautiful women perform Japan’s traditional kyomai dance.

In conclusion, I never truly fell in love with a city until I went to Kyoto. One day I shall return to this magical city, which offers a perfect mixture of culture and natural beauty.

( )(1) (A) Except for (B) Apart from (C) Beside (D) In spite of

( )(2) (A) stood out (B) turned into (C) came face to face (D) feasted my eyes on

( )(3) (A) stare (B) stared (C) staring (D) to stare

(2)

( )(5) (A) with (B) without (C) rather than (D) apart from

6. From the cherry trees of spring to the red leaves of autumn, Kyoto has the power to

attract tourists all year round. Kyoto __(1)__ many famous gardens and temples. Probably the city’s most famous temple is Kinkaku-ji, a(n) __(2)__ gold-covered structure. On sunny days, the pond next to Kinkaku-ji provides a perfect mirror image of the temple.

Another feature of Kyoto that __(3)__ is the city’s geishas. Geishas are women specially trained in performing arts such as music and dance. A geisha must master the kyomai dance, one performed to slow music and designed to express deep emotion. The kyomai dance __(4)__ sums up Kyoto’s charming mixture of traditional culture and natural beauty.

In summary, no trip to Japan is complete __(5)__ spending at least a few days in

Kyoto. This magical city is sure to leave you with a new-found respect for Japanese culture. ( )(1) (A) is famous as (B) ends up with (C) is crowned with (D) is filled with ( )(2) (A) deliberate (B) magnificent (C) leisurely (D) instrumental

( )(3) (A) turns into (B) leads up to (C) stands out (D) sets on fire ( )(4) (A) truly (B) then (C) however (D) seldom

( )(5) (A) with (B) without (C) apart from (D) of

7. Japanese rock gardens are known for their simple but elegant nature. __(1)__ to be

gazed upon from one specific position, such as an outdoor seating area, these gardens are usually quite small. In addition to rocks, they feature elements such as water, small trees, and sand or pebbles, all of which are positioned in a very __(2)__ manner. Japanese people __(3)__ rock gardens when these were first created in Kyoto several hundred years ago. Probably Japan’s most famous rock garden is the one located on the grounds of Ryoan-ji, a Zen* temple in the northwestern part of Kyoto. No trip to Kyoto would be complete

__(4)__ a visit to Ryoan-ji, whose rock garden is famous for its arrangement of 15 rocks positioned on small areas of grass surrounded by pebbles. Apparently, __(5)__ where you stand, only up to 14 of these rocks can be seen at once; in other words, at least one rock is always hidden from view. It is said that only after reaching Nirvana*, the final goal of Buddhism, may one look upon all 15 rocks.

註:Zen 日本禪宗 Nirvana 涅槃(超脫一切煩惱的境界) ( )(1) (A) Design (B) Designed (C) Designing (D) To design ( )(2) (A) literary (B) deliberate (C) magnificent (D) breathtaking

( )(3) (A) stood out (B) fell in love with (C) came face to face (D) were turned into

( )(4) (A) with (B) above (C) without (D) beyond

( )(5) (A) owing to (B) instead of (C) regardless of (D) apart from

8. For most Mexicans, no other holiday compares to the Day of the Dead. A highlight on

the calendar, this holiday is widely recognized __(1)__ by far the country’s most important festival. For two days in early November, the entire nation springs to life as locals dance, dine, and dress up to mark this special __(2)__. Locals and tourists alike travel great distances to be a part of it, and many often start preparing weeks, if not months, __(3)__. A major symbol of the Day of the Dead is el flor del muerto, or “the flower of the dead.” This flower is otherwise known as the Cempazuchitl or Mexican marigold*, a

flower native to the country. __(4)__ and bright yellow, it has been used for centuries to decorate homes and graves during the yearly festival and certainly adds a splash of color to the surprisingly lively affair. The Cempazuchitl is also believed __(5)__ a symbol of both the sun and rebirth. All in all, it’s the perfect flower to guide ghostly guests back to earth for Mexico’s greatest party!

註:marigold 萬壽菊

( )(1) (A) in (B) as (C) with (D) of

( )(2) (A) company (B) preference (C) feast (D) occasion ( )(3) (A) in advance (B) on the way (C) in addition (D) at once ( )(4) (A) To be large (B) Been Large (C) Large (D) To being Large ( )(5) (A) been (B) being (C) to be (D) will be

9. The story of Albrecht and Albert Dürer can teach us a lot about relationships between

brothers and sisters. When the two brothers were young men, both wanted to travel to Nuremberg to study at an art __(1)__ there. However, their parents only had enough money to send __(2)__ to the school. Albrecht traveled to Nuremberg alone, and Albert

consequently became a man __(3)__ at a manual labor job to help pay for his brother’s studies.

This story is an example of an individual being able to __(4)__ his brother. The story is therefore very special because young siblings are often highly competitive. Competition between siblings can start as early as when a family’s second child is born and may

continue throughout both siblings’ childhood. __(5)__, such competition can be stressful for both siblings and parents.

By contrast, a healthy sibling relationship such as that between the Dürer brothers can help to strengthen family ties. In addition, maintaining friendlier terms with a sibling can help both siblings to enjoy a happier and healthier life.

( )(1) (A) academy (B) ambition (C) tribute (D) talent

( )(2) (A) none of the brothers (B) neither of the brothers (C) either one brother or the other (D) both brothers

( )(3) (A) working (B) to work (C) worked (D) work

( )(4) (A) turn into (B) hold out (C) choke back (D) depend on

( )(5) (A) At the same time (B) In spite of this (C) In contrast (D) On the other hand

10. Today we will look at the story of young brothers Noah and Lucas Aldrich. When

Lucas was born, fortune did not __(1)__ him. He had a rare disorder that meant he __(2)__ move. A few years ago, determined to allow his brother to live as normal a life as possible, Noah decided to take up triathlons, an athletic event involving swimming, cycling, and running. When Noah participates in triathlons, he enables his brother to also compete. Whether in water or on land, Noah __(3)__ Lucas in a small blow-up boat or a special cart. Together, the pair have completed over a dozen triathlons.

Lucas’s condition is especially tragic because those who __(4)__ at a young age. However, this fact further motivates Noah to keep racing in order to give Lucas experiences he otherwise would be unable to have. Noah’s __(5)__ to helping his brother live the best

(3)

life possible is a touching story of brotherly love. These two boys can inspire all of us to cherish and help our loved ones however we can.

( )(1) (A) smile on (B) depend on (C) hold out (D) choke back

( )(2) (A) could only (B) could almost (C) could nearly (D) could barely ( )(3) (A) either pulls or pushes (B) neither pulls nor pushes (C) does not pull but

pushes (D) pulls but does not push

( )(4) (A) have it often die (B) has it often dies (C) had it often died (D) having it often dying

( )(5) (A) tribute (B) appreciation (C) tuition (D) devotion

11. Japan has many unique cultural features. For example, you may be surprised by the

number of rules related to shoes that local people can __(1)__. Specifically, there are clear expectations about when to remove one’s outdoor shoes; doing so is not only important when visiting someone’s home but also expected at many public places.

If you’re not sure when to remove your outdoor shoes, keeping this one simple rule in mind should help: shoes should only be worn __(2)__ the first step into the house. The genkan* is a building or room’s __(3)__ section. Usually, a genkan __(4)__ people’s shoes and ends with a single raised step that signals the beginning of the main part of the building in question*. Remember to remove your outdoor shoes before you walk onto this raised step. __(5)__, Japanese people will expect you to turn your shoes around to face back toward the door. Of course, there are other related rules that Japanese people keep to, but they will no doubt appreciate it if you just follow the simple steps mentioned above.

註:genkan 玄關 in question 討論(或議論)中的

( )(1) (A) be seen follow (B) be seen being follow (C) be seen following (D) be seen followed

( )(2) (A) as far as (B) as long as (C) instead of (D) regardless of ( )(3) (A) landmark (B) appearance (C) destination (D) entrance

( )(4) (A) is involved in (B) is turned into (C) is filled with (D) is crowned with ( )(5) (A) Therefore (B) Then (C) On the contrary (D) Previously

12. According to The American Journal of Psychiatry*, the quality of the relationships

people have with their siblings is a strong predictor* of the relationships they will have when older. That is, forming a close bond with a sibling during childhood is not an effort made __(1)__. On the contrary, the effort __(2)__ could make you happier later in life. Because most people grow up with their siblings __(3)__ the same roof, they share many experiences with each other. Therefore, siblings may be able to offer vital emotional support to one another throughout their lives.

Unfortunately, negative feelings can sometimes emerge between siblings, such as beliefs that one is treated better than the other by their parents, and sibling relationships can become tense __(4)__. In fact, for many sibling pairs, it is not until they reach adulthood* __(5)__ they become good friends. Adults hoping to maintain good relationships with their siblings should try to forgive any immature behavior from childhood. To do this, adult siblings should be able to talk about painful childhood experiences. Such discussions can help siblings understand each other’s pain and move on as friends.

註:psychiatry 精神病理治療 predictor 預測指標 adulthood 成年

( )(1) (A) under control (B) in vain (C) at risk (D) in advance ( )(2) (A) of itself (B) itself (C) by itself (D) with itself ( )(3) (A) beneath (B) beside (C) behind (D) between

( )(4) (A) in prayer (B) in triumph (C) in response (D) with grief ( )(5) (A) who (B) which (C) when (D) that

13. If you’ve ever traveled to Mexico in early November, you probably know a little about

what the locals call Día de los Muertos. For those who would rather __(1)__ the English than __(1)__ its Spanish name, this huge holiday is also commonly known as the Day of the Dead.

__(2)__ perhaps the most important part of the Mexican calendar, the Day of the Dead is a 48-hour festival unlike any other. Families come together, houses and graves are

decorated, fine foods are shared, and crowds of people take to the streets to sing and dance __(3)__ the sun comes up.

Of course, all of this is done __(4)__ the event’s special guests, namely the ghosts or souls of the dead. To many locals, the dead are best represented by the monarch butterflies* that travel all the way from Canada just to be in Mexico for the festival, too! The __(5)__ of large groups of these colorful visitors after their 3000-km journey is thus widely celebrated in many areas of the country. To insect-loving Mexicans everywhere, these butterflies are the life and soul of the party!

註:monarch butterfly 帝王斑蝶

( )(1) (A) use; calling (B) use; call (C) using; call (D) using; calling ( )(2) (A) To form (B) Form (C) Formed (D) Forming

( )(3) (A) till (B) during (C) throughout (D) over

( )(4) (A) instead of (B) in addition to (C) in honor of (D) as a result of ( )(5) (A) concept (B) arrival (C) preference (D) escape

14. The Day of the Dead is undoubtedly Mexico’s most important festival. No holiday is

celebrated __(1)__ the nation with such passion and pleasure. As a time to both pay one’s respects to the dead and celebrate life, this holiday is easily the most eagerly __(2)__ event of the year.

Though the Day of the Dead has been a regular feature on the local calendar for centuries, its actual roots are thought __(3)__ all the way back to the time of the native Aztecs*. The festival is thus as much a part of Mexican culture as temples and tortillas*. To know just __(4)__ important the Day of the Dead is to the people of Mexico, you only need to travel there in early November to see the grand celebrations for yourself.

There is, however, yet another reason why this old tradition is unlikely to __(5)__; many locals believe that not honoring the dead properly during the Day of the Dead will anger their departed souls and bring terrible luck. Failing to celebrate, therefore, could lead to financial losses, family fights, or even death. This is just another good reason, you might say, to join the party!

註:Aztec 阿茲特克人 tortilla 墨西哥薄餡餅

( )(1) (A) underneath (B) along (C) between (D) throughout ( )(2) (A) awaited (B) restored (C) mourned (D) resembled ( )(3) (A) extended (B) extending (C) to extend (D) to extending

(4)

( )(4) (A) which (B) how (C) what (D) that

( )(5) (A) die away (B) move on (C) pay off (D) dress up

15. Let’s face it—children don’t always get along. For many of us, __(1)__ we become

parents __(1)__ we fully realize this fact. For instance, some siblings feel that they must compete with one another, and problems in their relationships often arise __(2)__. This competition may concern their __(3)__ and achievements or their parents’ attention. Luckily, several __(4)__ strategies can be employed* to promote friendlier relationships between your kids.

1. Treat your children as people __(5)__ are unique. For example, when buying gifts for them, try getting each of them something that appeals to their individual interests rather than buying the same gift for everyone.

2. Try to avoid talking about how your children differ in front of them. __(6)__, don’t use language that suggests you are comparing their abilities. When one child does something good, focus purely on expressing __(7)__ for his or her good performance.

3. __(8)__ your children to settle their own disputes: If you see them fighting, try not to get involved. If fortune __(9)__ you, they will be able to resolve their differences

independently.

Remember that conflicts between siblings may stem from __(10)__ competition __(10)__ the suggestion of competition. By eliminating* any such suggestion, you can enable your children to be the best of friends.

註:employ 採取 eliminate 消除

( )(1) (A) it is until; that (B) it isn’t until; do (C) it is until; do (D) it isn’t until; that

( )(2) (A) in response (B) in honor (C) in charge (D) in vain ( )(3) (A) flips (B) talents (C) mines (D) bruises

( )(4) (A) proof (B) proving (C) proven (D) prove ( )(5) (A) who (B) which (C) whom (D) whose

( )(6) (A) On the contrary (B) In the long run (C) At the same time (D) In comparison

( )(7) (A) grief (B) appreciation (C) academy (D) devotion ( )(8) (A) Depend on (B) Choke back (C) Hold out (D) Keep off ( )(9) (A) occurs to (B) smiles on (C) flashes on (D) comes across ( )(10) (A) either; or (B) neither; nor (C) not; but (D) such; as

16. Last week, I received a special email. Maria, my Mexican classmate, invited me

__(1)__ her for the annual Day of the Dead celebrations in her hometown of Capulalpam de Méndez.

I’ve always been fascinated by this unique festival, so naturally, I jumped at the chance to __(2)__ her on her trip home. I knew the festival would involve costumes, fine food, and all-night parties—all __(3)__ the deceased of course—and therefore would be a perfect way to experience some authentic Mexican culture.

In addition, __(4)__ Capulalpam de Méndez may be a tiny southern settlement hidden away in the Sierra Madre mountains, it’s also a very special place. It has existed for over 1200 years, and locals officially recognize the village __(5)__ one of Mexico’s so-called

Magical Towns. Thus, not surprisingly, it is thought __(6)__ one of the country’s best venues for celebrating the Day of the Dead.

Finally, I also __(7)__ the thought of a small-town celebration to any other type of celebration. Many people would rather __(8)__ part in a lively festival like the Day of the Dead in a major city than __(8)__ it in a tiny mountain village, but I’m not one for crowded streets or grand parades. __(9)__, I wanted to see a little town come to life.

Needless to say, I immediately accepted Maria’s invitation, and we started making all the necessary arrangements well __(10)__. This was going to be a holiday to die for! ( )(1) (A) joining (B) to join (C) join (D) joined

( )(2) (A) anticipate (B) mourn (C) resemble (D) accompany ( )(3) (A) in spite of (B) in honor of (C) in fear of (D) in danger of ( )(4) (A) while (B) if (C) since (D) after

( )(5) (A) to (B) with (C) as (D) from

( )(6) (A) will be (B) been (C) being (D) to be

( )(7) (A) preferred (B) reunited (C) escaped (D) awaited

( )(8)(A) take; experienced (B) took; experience (C) take; experience (D) took; experienced

( )(9) (A) Instead (B) However (C) Otherwise (D) Initially ( )(10) (A) in case (B) in advance (C) in addition (D) in order

17. Albrecht Dürer’s famous drawing Praying Hands is thought to be a sketch of part of a

much larger work. To be more specific, Praying Hands is also __(1)__ Study of the Hands

of an Apostle. The term “apostle” refers to __(2)__ a follower of Jesus Christ __(2)__ an

important Christian teacher in history.

The full image of Dürer’s apostle was the subject of an __(3)__ triptych. A triptych is a work of art __(4)__ three panels positioned next to one another. Dürer’s __(5)__ apostle appeared in the middle panel. The production of the triptych was ordered by a German merchant called Jakob Heller. __(6)__, the work was named the Heller Altarpiece. Dürer and another artist named Matthias Grünewald were hired to produce the painting. The artists’ work began in 1507; however, because this was such a large piece, __(7)__. Later, in 1615, long after Dürer had __(8)__ for himself, the middle panel containing his apostle was sold and replaced with a copy. __(9)__, the original middle panel was wiped out by fire in 1729.

However, Dürer’s efforts were not __(10)__. Today, Praying Hands, believed to be a sketch of the hands of the apostle in the triptych, is on display at the Albertina Museum in Vienna, Austria.

( )(1) (A) known for (B) known as (C) known to (D) known by ( )(2) (A) not; but (B) neither; nor (C) either; or (D) ×; but not ( )(3) (A) academic (B) affordable (C) ambitious (D) unforgiving ( )(4) (A) covering (B) to cover (C) covered (D) covers

( )(5) (A) prayed (B) prayer (C) pray (D) praying

( )(6) (A) In Heller’s honor (B) For Heller’s good (C) In Heller’s favor (D) In Heller’s opinion

(5)

( )(7) (A) it was not until 1509 that it finished (B) it was until 1509 that it finished (C) it was not until 1509 that it was finished (D) it was until 1509 that it was finished

( )(8) (A) made a name (B) done a favor (C) made a scene (D) made ends meet ( )(9) (A) Incredibly (B) Undoubtedly (C) Unfortunately (D) Surprisingly ( )(10) (A) in addition (B) in advance (C) in response (D) in vain

18. Attending a traditional tea ceremony is a unique Japanese experience. Many places in

Japan now offer English-language tea ceremony experiences to enable overseas visitors to __(1)__ this tradition.

__(2)__ where you’re from, remember that good manners are important during tea ceremonies. One must abide* by a number of __(3)__ rules in order to appear polite. First, no tea ceremony is properly observed* __(4)__ bowing. The beginning of the ceremony __(5)__ two rounds of bowing, one when you are serving your tea and another just before you take your first sip. When your cup __(6)__ tea, pick it up using your right hand and place it on the palm of your left hand.

Try to drink your tea in just two or three sips. Some people can be heard __(7)__ during a tea ceremony. Far from __(8)__ rude, slurping* shows your host that you are enjoying your tea. Finally, place your teacup back down on the mat and bow once more. Overseas guests are not expected to wear any special clothes. __(9)__, remember to wear white socks, which are considered to be an acceptable substitute* for traditional Japanese socks known as tabi. A tea ceremony is a great way to come __(10)__ with Japanese culture. Be sure to include this experience in your trip to Japan.

註:abide 遵守 observe 遵守;奉行(法律、規則或習俗) slurp (喝東西)發 出的聲音 substitute 代替物

( )(1) (A) keep off (B) get rid of (C) come up with (D) fall in love with ( )(2) (A) Thanks to (B) Instead of (C) Apart from (D) Regardless of ( )(3) (A) leisurely (B) distinct (C) graceful (D) instrumental

( )(4) (A) with (B) without (C) but for (D) due to ( )(5) (A) involves (B) excludes (C) controls (D) holds

( )(6) (A) has turned into (B) has been filled with (C) has been covered in (D) has been crowned with

( )(7) (A) slurp (B) slurped (C) slurping (D) to slurping

( )(8) (A) appear (B) to appear (C) appearing (D) being appeared ( )(9) (A) Thus (B) Then (C) However (D) Furthermore

( )(10) (A) head to toe (B) face to face (C) head to head (D) hand in hand

19. Through the eyes of a child, the Day of the Dead may seem pretty frightening. First,

you’re told that __(1)__ the festival, our world is visited by ghosts! Second, the streets are filled with people in costumes spooky* enough to even __(2)__ grown-ups’ hair __(2)__ on end. Finally, the same grown-ups expect you to stay in a graveyard all night until __(3)__, lighting candles and eating skull cookies!

Many parents might be wondering __(4)__ they can explain all this to their kids. Fortunately, there are children’s books that can help. These books are thought __(5)__ the Day of the Dead a far less scary time of year for children.

One of the most popular of these books is a wonderful tale __(6)__ The Dead Family

Díaz. This is the story of a young skeleton, Angelito, who is __(7)__ by the Day of the

Dead. As a skeleton, he finds people’s red tongues, wild hair, and large round eyes absolutely terrifying. He would rather __(8)__ in the dark underworld than __(8)__ all night with such strange creatures. A nice quiet, __(9)__ evening at home would be much better! In addition, he also fears getting lost in the land of the living and having to stay there __(10)__ the following November! However, when he somehow makes friends with a real, living boy, everything changes. Hopefully this story can also change how some

children view the Day of the Dead. 註:spooky 怪異嚇人的

( )(1) (A) in (B) under (C) throughout (D) beyond

( )(2) (A) have; standing (B) make; stand (C) let; to stand (D) cause; stand ( )(3) (A) dawn (B) reception (C) occasion (D) cycle

( )(4) (A) how (B) when (C) what (D) which ( )(5) (A) making (B) make (C) to make (D) made ( )(6) (A) naming (B) names (C) to name (D) named

( )(7) (A) scary to die (B) scared to death (C) too scared to die (D) so scary to death

( )(8) (A) stay; party (B) stayed; partied (C) stay; partied (D) stayed; party ( )(9) (A) mock (B) occasional (C) mournful (D) inevitable

( )(10) (A) yet (B) till (C) while (D) as

20. Japan’s fascinating culture is shown through various elements. One example that

__(1)__ is the country’s many Shinto shrines. Let’s take a look at the Shinto religion and how Japanese people use Shinto shrines for prayer.

According to the statistics*

, Shinto is Japan’s most popular religion and dates back __(2)__ the third century BC. Its central theme is the existence of god-like creatures called kami. __(3)__ to live inside all worldly objects, these creatures are worshipped* by Shinto followers. A Shinto shrine can be recognized by its torii*, a gate-like statue that serves as the shrine’s __(4)__. A trip to southwestern Japan is __(5)__ a visit to Japan’s most famous torii. This __(6)__ statue rises out of the water next to Miyajima, a small island in

Hiroshima.

__(7)__ being visually stunning, a torii separates the human world from the divine world. Therefore, people who visit Shinto shrines bow when walking through the torii and __(8)__ wash their hands and mouth in a special fountain.

At the shrine itself, people __(9)__ by some steps. First, place some money in the red box provided; second, ring the bell; next, bow and clap your hands twice each; finally, sit silently for a brief moment and then bow again. If you visit a Shinto shrine, be sure to __(10)__ these steps. Doing so makes the kami happy.

註:statistics 統計資料 worship 崇拜 torii 鳥居

( )(1) (A) turns out (B) ends up (C) stands out (D) makes up ( )(2) (A) as far as (B) as long as (C) as soon as (D) as for ( )(3) (A) Believing (B) Believe (C) To believe (D) Believed ( )(4) (A) capital (B) entrance (C) literature (D) instrument

(6)

( )(5) (A) always complete without (B) never completed with (C) never complete without (D) always completed with

( )(6) (A) previous (B) breathtaking (C) leisurely (D) literary

( )(7) (A) Except for (B) In spite of (C) As a result of (D) Apart from ( )(8) (A) then (B) therefore (C) otherwise (D) instead

( )(9) (A) are seen pray (B) are seen prayed (C) are seen praying (D) are seen be praying

( )(10) (A) spend some time follow (B) spend some time to follow (C) spend some time following (D) spend some time be following

Answers

一、綜合測驗

1. (1)C (2)B (3)A (4)D (5)C 2. (1)B (2)C (3)D (4)A (5)C 3. (1)C (2)D (3)A (4)A (5)A 4. (1)D (2)C (3)A (4)B (5)B 5. (1)B (2)D (3)C (4)C (5)B 6. (1)D (2)B (3)C (4)A (5)B 7. (1)B (2)B (3)B (4)C (5)C 8. (1)B (2)D (3)A (4)C (5)C 9. (1)A (2)C (3)A (4)D (5)A 10. (1)A (2)D (3)A (4)A (5)D 11. (1)C (2)A (3)D (4)C (5)B 12. (1)B (2)B (3)A (4)C (5)D 13. (1)B (2)D (3)A (4)C (5)B

14. (1)D (2)A (3)B (4)C (5)A (6)C (7)B (8)A (9)B (10)A 15 (1)B (2)D (3)B (4)A (5)C (6)D (7)A (8)C (9)A (10)B 16. (1)B (2)C (3)C (4)A (5)D (6)A (7)C (8)A (9)C (10)D 17. (1)D (2)D (3)B (4)B (5)A (6)B (7)C (8)C (9)C (10)B 18. (1)C (2)B (3)A (4)A (5)C (6)D (7)B (8)A (9)C (10)B 19. (1)C (2)A (3)D (4)B (5)C (6)B (7)D (8)A (9)C (10)C 解析 一、綜合測驗 2. (1) throughout 表「各處;遍及」 (2) (A)幫助…… (B)認為……針對個人 (C)把……嚇得要命 (D)載……一程 (3) 由後面的 in recent years 可知要用現在完成式 (4) 此題考 S + be + thought/said/believed + to VR/have + p.p...的句型,句子所提到的 為當下的事實,故 is said 後面用 to VR (5) (A)陪伴 (B)嘲弄 (C)期盼 (D)改變型態

3. (1) 先行詞 the one 是指 Albert,須選「人」的關係代名詞,且因此處為形容詞子句主

格,因此選 who

(2) (A)啜泣 (B)丟擲 (C)命運 (D)礦坑

(3) (A)成名 (B)勉強維持生計 (C)和好 (D)發牢騷

(4) 此句為「It was not until...that...」的句型,表示「直到……才……」,因此答案為 It was not until I saw

(5) (A)對 Albert 表達敬意 (B)應 Albert 請求 (C)代表 Albert (D)為了 Albert 好

4. (1) (A)在兩者之間 (B)在……之前 (C)在……下方 (D)在……背後

(2) (A)麻痺的 (B)瘀青的 (C)有才華的 (D)粗糙的

(3) 此句為「It was not until...that...」的句型,表示「直到……才……」,因此答案為 that it seemed (4) (A)勝利地 (B)無效的 (C)隨意地 (D)作為回應 (5) 由句中「anymore 再也(不)」可知,前方應填入否定字眼才合語意,而四選項中, 唯有 barely 為否定性副詞。(A)幾乎可以 (B)幾乎不能 (C)幾乎可以 (D)很可能可 以 5. (1) 本題首句描述京都之旅令人難忘,後句又提到該城市的美景及眾多可供享受的文 化體驗,故推斷空格應指「除 N 之外還有……」。(A)排除 N 之外,其他都…… (B) 除 N 之外還有…… (C)在……旁邊 (D)儘管 (2) (A)顯眼 (B)轉變成 (C)面對面 (D)盡情欣賞 (3) 本題考 spend + V-ing 的用法,後面動作僅能接現在分詞 (4) (A)歷史悠久的 (B)悠閒的 (C)優美的 (D)壯麗的;雄偉的 (5) 本題考 no...without...雙重否定句型,強調某行為的必要性。在此強調須看藝妓表 演京舞,才不枉到京都旅行 6. (1) (A)以某身分出名 (B)最後…… (C)加頂於;覆蓋……的頂部 (D)充滿 (2) (A)(動作等)小心翼翼的 (B)壯麗的;雄偉的 (C)悠閒的 (D)樂器的

(7)

(3) (A)轉變成 (B)一路通往 (C)顯眼 (D)對……縱火 (4) 藝妓擅長表演京舞,並透過緩慢的音樂表達深厚的情感。由此可知,京舞真正地 體現京都傳統文化的精髓,故此空格應選擇帶有加強語氣的副詞 truly (5) 本題考 no...without...雙重否定句型,強調某行為的必要性。在此強調須花費一些 時間駐足京都才不枉費到日本旅行 7. (1) 本題考分詞構句。前後兩個子句的主詞相同時,可省略其中一句的主詞,並將動 作主動改為現在分詞,被動改為過去分詞。本題花園應是「被設計」來觀看的,故選 Designed (2) (A)文學的 (B)(動作等)小心翼翼的 (C)壯麗的;雄偉的 (D)驚人的;極為美 麗的 (3) (A)顯眼 (B)愛上 (C)面對面 (D)轉變成 (4) 本題考 no...without...雙重否定句型,強調某名詞或某行為的必要性。在此強調須 拜訪龍安寺,才不枉到京都旅行 (5) (A)因為;由於 (B)作為……的替換 (C)不管 (D)除了 N 之外還有…… 8. (1) recognize...as... 認為……是…… (2) (A)陪伴 (B)偏愛 (C)宴會 (D)場合 (3) (A)事先 (B)去……的路上 (C)此外 (D)馬上 (4) 此題考 Adj...., S + V....的分詞構句,省略了 Being 僅留下形容詞 (5) 此題考 S + be + thought/said/believed + to VR/have + p.p...的句型,句子所提到的 為當下的事實,故 is believed 後面用 to VR 9. (1) (A)學院 (B)抱負 (C)致意 (D)天賦 (2) 可由上下文得知,父母「只有」足夠的錢提供「兩兄弟中其中一位」去藝術學院, 因此答案選 either one brother or the other

(3) 此為由 who worked 簡化而來的分詞片語,因此答案選 working (4) (A)變成 (B)伸出 (C)強忍住 (D)依賴

(5) (A)同時 (B)儘管如此 (C)相反地 (D)另一方面。根據上下文,前一句提及「手

足競爭的出現」,後一句提及「此競爭會造成壓力」,兩件事是「同時」存在的。因此

答案選 At the same time

10. (1) (A)(好運)降臨……身上 (B)取決於 (C)伸出;遞出 (D)強忍住

(2) (A)僅能夠 (B)幾乎可以 (C)幾乎可以 (D)幾乎不能

(3) 依上下文意推論,「推」和「拉」的動作應為「兩者其一」,所以答案選 either pulls or pushes

(4) those who 代表(those) people who,為複數名詞,因此必須連接複數動詞 have 及 die, 使主詞動詞一致。 (5) (A)敬意 (B)感謝 (C)學費 (D)致力 11. (1) be seen V-ing/to VR 為感官動詞被動句型。接現在分詞表示該動作發生的「當下」 被看到,接不定詞表示做某事的「完整過程」都被看到。本題只有 be seen following 符合句型要求 (2) (A)與……的距離、程度相等 (B)只要 (C)代替 (D)不管 (3) (A)地標 (B)外表 (C)目的地 (D)入口 (4) (A)牽涉 (B)轉變成 (C)充滿 (D)以……作為冠冕 (5) 本題前一句提醒讀者要脫掉室外鞋,空格後則指出日本人會希望客人把鞋子面向 大門。兩句並無因果關係,故 therefore 不合,兩句也無對比關係,故 on the contrary 不合。previously 意為「先前地」語意不合。在此只有用於表示順序的 then 最為合適。 (A)因此 (B)然後 (C)相反地 (D)先前地 12. (1) (A)控制之下 (B)徒勞無功 (C)有風險地 (D)預先地 (2) 此為將反身代名詞放在名詞之後的強調用法,用以表達該名詞「本身」之意 (3) (A)在……之下 (B)在……旁邊 (C)在……之後 (D)在……之間 (4) (A)祈求 (B)勝利地或喜悅地 (C)作為回應 (D)悲傷地

(5) 此句為「It is not until...that...」的句型,表示「直到……才……」,因此答案為 that

13. (1) 此題考的是 S + would rather...than...,would rather 和 than 後面都要用原形動詞

(2) 此題考分詞構句,Form 為主動,故用 Forming (3) 此處要用連接詞來連接前後兩個子句,答案選 till (4) (A)而不是 (B)除……之外 (C)紀念 (D)由於…… (5) (A)概念 (B)到來 (C)偏好 (D)逃跑

14. (1) 此句為「It is not until...that...」的句型,表示「直到……才……」,所以答案為it isn’t

until...that... (2) (A)作為回應 (B)表示敬意 (C)負責掌管 (D)徒勞無功 (3) (A)輕擲 (B)天分 (C)礦坑 (D)瘀傷 (4) proven 為過去分詞作形容詞之用,修飾 strategies,解釋為「被證實的」 (5) 此處為關係子句主格,先行詞為 people,所以主格選 who (6) (A)相反地 (B)長遠看來 (C)同時 (D)相較之下。根據文意,前一句提到「應避 免提及子女之不同處」; 下一句提到「不要出現比較他們能力的語言」。兩句有連貫 性,因此答案選 At the same time

(7) (A)悲傷 (B)欣賞 (C)學院 (D)致力 (8) (A)依賴;指望 (B)壓抑 (C)遞出 (D)避開 (9) (A)(某人)想到 (B)(好運)降臨於某人身上 (C)突然意識到 (D)巧遇 (10) 本句說明手足衝突的來源可能是兩者其一。根據題意,答案為 either...or... 15. (1) invite sb. to VR 邀請某人做…… (2) (A)期盼 (B)哀悼 (C)看起來像 (D)陪伴 (3) (A)儘管 (B)紀念 (C)在……的恐懼中 (D)處於……的危險之中 (4) 從語意上可知前後子句的語意有轉折,故選 while 來連接 (5) recognize...as... 將……認定為…… (6) 此題考 S + be + thought/said/believed + to VR/have + p.p...的句型,句子所提到的 為當下的事實,故 is thought 後面用 to VR (7) (A)偏好 (B)重逢 (C)逃脫 (D)等待

(8)

(9) (A)反而 (B)然而 (C)否則 (D)起初 (10) (A)以防萬一 (B)事先 (C)此外 (D)按照順序 16. (1) 表示「以……(名稱)聞名」時,其片語為 be known as (2) apostle 的意思為「耶穌追隨者」或是「基督教史上的重要老師」,因此答案為 either...or... (3) (A)學術的 (B)負擔得起的 (C)有雄心的;費勁的 (D)艱苦的 (4) 本空格為 that covers 簡化後的分詞片語,所以答案選 covering (5) praying 為現在分詞當形容詞用,解釋為「在祈禱的」,修飾 apostle

(6) (A)對 Heller 表示敬意 (B)為 Heller 好 (C)對 Heller 有利 (D)據 Heller 的意見 (7) 此句為「It was not until...that...」的句型,表示「直到……才……」。又因第二個 it 指的是 the painting,因此答案為 it was not until 1509 that it was finished(finish 須為 被動語態) (8) (A)成名 (B)幫忙 (C)出糗 (D)勉強維持生計 (9) (A)令人難以置信地 (B)無疑地 (C)不幸地 (D)令人驚訝地 (10) (A)除此以外 (B)事先 (C)作為回應 (D)徒勞無功 17. (1) (A)不接觸;遠離 (B)擺脫;丟棄 (C)想出 (D)愛上 (2) (A)多虧 (B)作為……的替換 (C)除了 N 之外還有…… (D)不管 (3) (A)悠閒的 (B)顯著的 (C)優美的 (D)樂器的 (4) 本題考 no...without...雙重否定句型,用於強調鞠躬對於妥當遵守茶道習俗的重要 性。故選 without 才符合本句構 (5) (A)包含 (B)排除在外 (C)控制 (D)拿著 (6) (A)轉變成 (B)充滿 (C)被……覆蓋 (D)以……作為冠冕 (7) be heard V-ing 為感官動詞被動句型。接現在分詞表示喝茶的當下正好被聽到發出 聲音。故選 slurping,其餘均不符合句構

(8) far from 指「完全不……」,後方動作應接動名詞,故選 appearing

(9) 前句指出國外訪客不須穿著特殊服裝,此處卻又提醒要穿白色襪子,故知前後有 轉折意味,答案應選 however。(A)因此 (B)然後 (C)然而 (D)而且;再者 (10) (A)從頭到腳 (B)面對面 (C)正面交鋒的 (D)手牽手

18. (1) throughout 表「自始至終」

(2) make one’s hair stand on end 使人毛骨悚然 (3) (A)黎明 (B)歡迎 (C)場合 (D)循環

(4) 此處為間接問句,從空格後的內容可判斷出是指對孩子說明的方法,故選 how (5) 此題考 S + be + thought/said/believed + to VR/have + p.p...的句型,句子所提到的 為當下的事實,故 are thought 後面用 to VR

(6) 此處為分詞片語,原句可寫為...tale that is named... (7) scare...to death 把……嚇得要命

(8) 此題考的是 S + would rather...than...,would rather 和 than 後面都要用原形動詞 (9) (A)虛假的 (B)偶爾的 (C)悲慟的 (D)不可避免的 (10) till + 時間表「直到……」 19. (1) (A)結果是(出乎意料) (B)最後落的……的下場 (C)顯眼 (D)組成 (2) (A)與……的距離、程度相等 (B)只要 (C)一……就…… (D)至於 (3) 本題考分詞構句。前後兩個子句的主詞相同時,可省略其中一句的主詞,並將動 作主動改為現在分詞,被動改為過去分詞。本題前後句的主詞均為 these creatures,且 神應是「被認為」存在於所有世俗的物體中,故選 Believed (4) (A)首都 (B)入口 (C)文學 (D)樂器 (5) 本題考 never...without...雙重否定句型,用於強調參觀鳥居對日本之行的重要性。 故選 never...without...才符合本句構 (6) (A)先前的 (B)驚人的;極為美麗的 (C)悠閒的 (D)文學的 (7) (A)排除……之外,其他都…… (B)儘管 (C)後果;結果 (D)除了……之外還 有…… (8) (A)然後 (B)因此 (C)否則 (D)代替 (9) be seen V-ing/to VR 為感官動詞被動句型。接現在分詞表示該動作發生的「當下」 被看到,接不定詞表示做某事的「完整過程」都被看到。本題只有 are seen praying 符 合句型要求

(10) 本題考 spend + 時間 + V-ing 的用法,表示花費時間做某事。後面動作僅能接現 在分詞,故選 spend some time following

(9)

9

UNIT 34

一、文意字彙

____________ 1. Monica has been suffering from headaches for a while, and lately she really cannot e e the pain anymore.

____________ 2. Ken is a successful painter whose paintings are displayed in several important art g ies in the city.

____________ 3. The new factory will have serious negative i t on the local environment, so the residents are protesting angrily.

____________ 4. When you are facing problems, just being e l will not help you. You need to actually do something about it.

____________ 5. When the priest asked if there were any o ns, no one raised their hand, and so the couple were married happily.

二、選擇題

( ) 6. Many people nowadays are so busy with work that they the importance of health.

(A) carve (B) launch (C) neglect (D) predict

( ) 7. Both parents and children should understand the fact that performance does not define a person’s worth.

(A) academic (B) characteristic (C) flexible (D) unique

( ) 8. There are more than three hundred butterfly found in Taiwan. That is why Taiwan is also called the “Butterfly Kingdom.”

(A) campaigns (B) households (C) treasures (D) species

( ) 9. The terrible traffic accident was an unfortunate . Many people were hurt, and their cars were all destroyed.

(A) champion (B) host (C) incident (D) measure

( ) 10. Our research lab has been operating for many years, so we need to update our .

(A) careers (B) facilities (C) generations (D) accesses

三、配合題

(A) acquired (B) mutual (C) pollution (D) decrease (E) disguised (F) landscapes 11. Ideally, a marriage should be based on trust, respect, and understanding.

12. He the vase from an online store for the very cheap sum of fifty dollars.

13. Studies have found that regular exercise and a healthy diet can greatly the risk of cancer. 14. Linda herself as a witch to attend the Halloween party.

15. The photographer is famous for his amazing photos of natural .

(A) eliminated (B) access (C) convey (D) fuel (E) highly (F) nowadays

16. The development of the Internet means that people are much more connected to the world than in the past.

17. I recommend the new restaurant on our block. It is a great place for family meals.

18. Despite their efforts, the basketball team was still during the final stage of the competition. 19. The message that this video clip is trying to is that we should seize the moment and treasure the

people around us.

20. Unfortunately, the computer hacker gained to many people’s email accounts and stole their personal information.

(10)

10

UNIT 35

一、文意字彙

____________ 1. The new furniture has t med the old apartment. Now it looks bright and cozy. ____________ 2. The audience was greatly e ned by the comedian’s funny jokes.

____________ 3. The lawyer tried hard to c e the judge of the man’s innocence. In the end, the judge believed him.

____________ 4. Harvey is one of the most i l scholars in the field. His outstanding research has inspired many people.

____________ 5. The man who was hit by the truck is now undergoing an o n. We’re not yet sure if he will survive.

二、選擇題

( ) 6. Waiting for other people’s will not bring happiness. Instead, one should have confidence in oneself.

(A) approval (B) location (C) route (D) sculpture

( ) 7. The actor gained great and success after appearing on the comedy show.

(A) atmosphere (B) community (C) popularity (D) transportation

( ) 8. There is a(n) amount of work still waiting to be done, but I have no idea how to begin.

(A) digital (B) enormous (C) initial (D) spiritual

( ) 9. Dave had a(n) cold last week. He had a fever and headache, and completely lost his voice.

(A) artificial (B) intimate (C) concrete (D) severe

( ) 10. Jane’s hobby is to nature and observe animals. She could spend an entire day walking around a forest.

(A) devote (B) explore (C) recycle (D) transfer

三、配合題

(A) interpret (B) disasters (C) contrast (D) salary (E) refresh (F) regarding 11. It is difficult to legal language because it is so different from our everyday speech. One may not

understand its meaning upon first reading.

12. The detective is interviewing witnesses the events on the night of the murder.

13. Sarah’s has remained the same for many years, so she is happy to learn that starting from next year, she will get a pay raise.

14. My sister enjoys going outdoors and playing sports; by , I prefer reading in my bed.

15. Every family should prepare an emergency bag in case strike. You may need to leave quickly and there won’t be time for packing.

(A) artistic (B) annual (C) contest (D) site (E) essential (F) established 16. Every member’s effort is to the team’s success. We must all try our best!

17. Dorothy is a girl with several talents. She can play the piano and the violin, and she is a great dancer.

18. The company has headquarters in important financial centers such as New York, London, and Tokyo.

19. My family spends our holiday up in the mountains, in a small cabin by the lake. 20. The young couple has chosen the where they are going to build their new home.

(11)

11

UNIT 36

一、文意字彙

____________ 1. Insects can a t to different kinds of living conditions and reproduce quickly; that is why they are the most common life form on Earth.

____________ 2. This popular video has been watched by millions of Internet users, and many of them have left c ts on it, too.

____________ 3. It is e ted that the population on Earth will soon reach 8 billion in the near future. ____________ 4. Our geography teacher is taking us to observe the unique rock f ns on the East

Coast of Taiwan.

____________ 5. The restaurant serves a c n of Western and Eastern foods because the chef admires both cultures and wants to bring them together.

二、選擇題

( ) 6. The saying “Don’t put all your eggs in one basket” means that you should not all your money in the same place; rather, you should separate the risks.

(A) extend (B) invest (C) insist (D) invent

( ) 7. Scott’s parents gave him complete freedom during his childhood and teenage years. There was no on what he did.

(A) article (B) limitation (C) status (D) laboratory

( ) 8. The man his task within four hours, and his boss was very satisfied with the result.

(A) accomplished (B) collapsed (C) demanded (D) excluded

( ) 9. After months of house-hunting, Steve decided to stay with his parents in the old family house.

(A) eventually (B) consistently (C) mostly (D) merely

( ) 10. Some people believe that a massive nuclear war could bring about the end of human .

(A) university (B) paragraph (C) civilization (D) contentment

三、配合題

(A) rewards (B) moreover (C) consists (D) despite (E) precise (F) primitive 11. Though the living condition on the island is very , it offers beautiful natural scenery.

12. The athlete managed to reach the finish line, having pulled a muscle during the race. 13. It is true kindness when you give all you can without asking for .

14. For Meagan, happiness of spending time with family and friends, and quietly reading on a winter morning.

15. The director was very irritated that the dancers couldn’t jump up together at the same moment.

(A) aspect (B) Internet (C) theme (D) content (E) passive (F) rural

16. The invention of the smartphone has influenced almost every of modern life.

17. Nowadays, more and more people get their news from the rather than TV news channels. 18. Traditionally, women played more roles while men were more active in society.

19. This used to be a(n) , undeveloped small town. Now it has become a large industrial city. 20. The song of this romantic movie is so classic that everyone knows how to sing it.

數據

Updating...

參考文獻

Updating...